Hyvinvoinnin juuria ja tulevaisuutta

Luottamus ja osallisuus

Perjantai 8.2.2019 klo 14.21 - Leo Suomaa

Jossain tapauksessa osallistuminen ja osallistaminen käyvät yhtä jalkaa tai ne ovat ainakin yhteentoimivat asiat. Siinä tapauksessa voidaan arvella, että työntekijä ehkä myös kokee olevansa osallinen. Osallisuuden kokemuksesta ei tiettävästi ole havaittu olevan haittaa.

Tuoreet esimerkit hoito- ja hoiva-alalta kertovat karua kieltään. Töissä ollaan, mutta osallisuutta ei koeta olevan. 

Jotta omavalvonta olisi vaikuttavaa, henkilöstön edustajilla pitää olla lakiin perustuva mahdollisuus tarvittaessa myös kyseenalaistaa työnantajan tai esimiehen työnjohto-oikeutensa perusteella tekemä ratkaisu. Se on olennainen osa toimivaa työnantajan omavalvontaa. Tarvittavaa valtaa voidaan ja pitää antaa. Miksei ammattilaisiin luotettaisi edes sen verran, että heillä olisi lupa kysyä ja oikeus saada vastaus?

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: ammattiosasto, osallisuus, osallistaminen, osallistuminen, osapuolet, luottamusmies, työmarkkinat, työnjohto-oikeus, luottamus, yhteistoiminta

Työhyvinvointia kapeasti tai laveasti

Torstai 9.8.2018 - Leo Suomaa

Tiettyjen tunnusmerkkien perusteella voidaan sanoa: tällä työpaikalla on työhyvinvointia, tämä on työhyvinvointityöpaikka. Työhyvinvointia luodaan työhön, työyhteisöön ja työympäristöön kohdistuvilla toimenpiteillä. Jopa 91 prosenttia suomalaisista HR- ja liiketoimintajohtajista sekä asiantuntijoista vastasi kyselyyn kokevansa työhyvinvoinnin tuottavuuden lähteenä tärkeäksi tai erittäin tärkeäksi teemaksi.  Samojen vastaajien mielestä Suomessa valmiudet vastata työelämän muutoshaasteisiin ovat kuitenkin heikommat kuin muualla.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: työhyvinvointi, luottamus, tuottavuus, työelämän muutos, Global Human Capital Trends

Miltä tuntuu?

Tiistai 24.7.2018 - Leo Suomaa

Työ- ja elinkeinoministeriön Työelämä 2020 -hanke, Suomalaisen Työn Liitto, Työterveyslaitos ja Business Finland teettivät keväällä 2018 Kantar TNS Oy:llä kyselytutkimuksen. Sen tulosten mukaan parin viime vuoden aikana ilmaistu luottamus esimiehiin ja työnantajaan on vähentynyt. Ennusteiden mukaan 15 prosenttia suomalaisista työpaikoista katoaa reilun kymmenen vuoden kuluessa. Useimpia ihmisiä ei kuitenkaan kiinnosta, mitä tapahtuu yleisellä tasolla, vaan päällimmäisenä on huoli: Mitä tämä merkitsee minun kannaltani? Voinko odottaa uutta aikaa toivossa ja luottamuksessa? Yleisillä ja erityisillä luottamusta lisäävillä toimenpiteillä uhat voidaan ja kannattaa kääntää mahdollisuuksiksi.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: luottamus, työelämän suhteet, automaatio, robotisaatio, tekoäly

Paikalliset työehtoneuvottelut

Torstai 12.7.2018 - Leo Suomaa

Jos joku tosissaan tavoittelisi paikallista sopimista, hän tekisi siitä konkreettisen ehdotuksen. Pelkästään toistamalla asia ei etene. Paikallinen sopiminen toteutuu, jos on toteutuakseen vain, jos sille on sekä kysyntää että tarjontaa. Pelkkä markkinointi ei riitä.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: työehdot, työehtosopimus, paikallinen sopimus, paikallinen neuvottelu, joustavuus, luottamus

Taistelu työehtojen yleissitovuuden purkamisesta

Tiistai 19.6.2018 - Leo Suomaa

Talouselämä 23/2018 julisti, että taistelu työehtojen yleissitovuuden purkamisesta on alkanut.

Yleissitovuuden purkaminen voi tarkoittaa erilaisia pyrkimyksiä.

On hyvä nostaa pöydälle myös se, mistä ainakin on kysymys Talouselämän kuuluttamassa taistelussa työehtojen yleissitovuuden purkamisesta.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: vähimmäispalkkalaki, työehtosopimus, yleissitovuus, työrauha, paikallinen sopimus, luottamus

Paikallinen sopiminen

Perjantai 18.5.2018 klo 8.55 - Leo Suomaa

Tämän vuoden työehtosopimusneuvottelujen yksi erikoinen riita koski rahoitusalan paikallista sopimista. Ulkopuolisen korvin kuultuna erikoista oli se, että työntekijäpuoli vaati ja työnantajapuoli vastusti paikallista sopimista. Tavallisempaa on, että työantajapuoli vaatii ja työntekijäpuoli vastustaa paikallista sopimista.

Paikallisen sopimisen laajentamista tavoittelevien odottaisi käyttävän luovaa mielikuvitustaan. Nykyistä laajemman paikallisen sopimisen hyväksyttävyydelle pitää luoda ja esittää perusteet, jos sitä tosissaan halutaan.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: työehdot, työehtosopimus, paikallinen sopimus, joustavuus, luottamus

Luottamusloikka

Maanantai 7.5.2018 - Leo Suomaa

Jos mikään, niin työn tekemisen muodot ja organisoitumisen tavat muuttuivat ja mullistuivat viime vuosisadalla. Onko nyt uumoiltu työn murros tai muutos yhtä suuri, se voidaan arvioida vuosien kuluttua.

Mutta tästäkin mennään eteenpäin, kun otetaan loikka. Nimittäin luottamusloikka. Vaikka kuinka toitotetaan, että muutokset ovat hyviä, sitä ei uskota, jos luottamus puuttuu. Toistaiseksi luottamusloikasta on keskusteltu vähemmän kuin muista, yksinkertaisemmista loikista.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: luottamus, työ, työpaikka, työsuhde, työn käsite, työn murros