Hyvinvoinnin juuria ja tulevaisuutta

Asiat eivät kuitenkaan ole pääsääntöisesti ilmenneet pelkkinä epäonnistumisina

Tiistai 19.5.2020 klo 6.16 - Leo Suomaa

Sen asemesta, että lähtökohtaisesti ruvettaisiin tutkimaan, mikä meni väärin, kannattaisi tutkia, mikä antoi mahdollisuudet onnistua. Tämä ei koske vain koronaa vaan asiaa yleisemminkin.  Ammattislangilla voidaan puhua siitä, että turmiin keskittymällä johdetaan vaarallisuutta, kun taas onnistumisiin keskittymällä johdetaan turvallisuutta.

Onnistuminen on mahdollista, jos voidaan ja saadaan onnistua tilanteen mukaisesti vastahauraalla tavalla.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: onnettomuus, onnistuminen, hauras, vastahauras, joustavuus, resilienssi, työelämä, covid-19,

Työhyvinvointia kapeasti tai laveasti

Torstai 9.8.2018 - Leo Suomaa

Tiettyjen tunnusmerkkien perusteella voidaan sanoa: tällä työpaikalla on työhyvinvointia, tämä on työhyvinvointityöpaikka. Työhyvinvointia luodaan työhön, työyhteisöön ja työympäristöön kohdistuvilla toimenpiteillä. Jopa 91 prosenttia suomalaisista HR- ja liiketoimintajohtajista sekä asiantuntijoista vastasi kyselyyn kokevansa työhyvinvoinnin tuottavuuden lähteenä tärkeäksi tai erittäin tärkeäksi teemaksi.  Samojen vastaajien mielestä Suomessa valmiudet vastata työelämän muutoshaasteisiin ovat kuitenkin heikommat kuin muualla.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: työhyvinvointi, luottamus, tuottavuus, työelämän muutos, Global Human Capital Trends

Miltä tuntuu?

Tiistai 24.7.2018 - Leo Suomaa

Työ- ja elinkeinoministeriön Työelämä 2020 -hanke, Suomalaisen Työn Liitto, Työterveyslaitos ja Business Finland teettivät keväällä 2018 Kantar TNS Oy:llä kyselytutkimuksen. Sen tulosten mukaan parin viime vuoden aikana ilmaistu luottamus esimiehiin ja työnantajaan on vähentynyt. Ennusteiden mukaan 15 prosenttia suomalaisista työpaikoista katoaa reilun kymmenen vuoden kuluessa. Useimpia ihmisiä ei kuitenkaan kiinnosta, mitä tapahtuu yleisellä tasolla, vaan päällimmäisenä on huoli: Mitä tämä merkitsee minun kannaltani? Voinko odottaa uutta aikaa toivossa ja luottamuksessa? Yleisillä ja erityisillä luottamusta lisäävillä toimenpiteillä uhat voidaan ja kannattaa kääntää mahdollisuuksiksi.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: luottamus, työelämän suhteet, automaatio, robotisaatio, tekoäly

Liiallisen uudistusinnon vaarallisuus

Keskiviikko 14.3.2018 - Leo Suomaa

Kansainvälisen työjärjestön (ILO) kolmikantaperiaate on ollut se periaate, jota Suomessa on enemmän tai vähemmän muodollisesti tai virallisesti sovellettu vuosikymmenten ajan. 

Kolmikantaperiaate tarkoittaa työmarkkinaosapuolten oikeutta ja velvollisuutta myötävaikuttaa työoloja koskevan lainsäädännön syntyyn.

Käytännössä Suomessa on sovellettu tätä pidemmälle ja syvemmälle sopimisen suuntaan menevää yhteistyötä ja kolmikannaksi kutsutaan myös tätä laajemmat osallistujaryhmät kokoavaa valmistelutapaa.

SAK:n entinen puheenjohtaja Lauri Ihalainen ja EK:n entinen työmarkkinajohtaja Lasse Laatunen ovat (HS 10.3.2018) arvioineet kolmikantaisen työelämän uudistamisen nykytilaa.

Kysymys on myös järjestöjen tulevaisuudesta: ”Osapuolten omalla aloitteellisuudella on suuri merkitys sopimusjärjestelmän olemassaolon puolustamisessa.”

Kokonaan toinen kysymys on sitten se, miten hallitusvetoinen työelämän uudistaminen etenee tai voisi edetä. 

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kolmikanta, sopimusjärjestelmä, työelämä