Hyvinvoinnin juuria ja tulevaisuutta

Ylös jostain palkkakuopasta

Keskiviikko 6.11.2019 - Leo Suomaa

Naisten ja miesten palkkaero eli vuositasolla yhteenlaskettujen palkkatulojen ero on kansantalouden tasolla sangen suuri. Prosentteina se on 16 prosenttia ja rahana 7–8 miljardia euroa. 

Olennainen osa naisten ja miesten palkkaerosta johtuu segregaatiosta eli siitä, että naiset ja miehet ovat eri ammateissa, eri tasoisissa tehtävissä ja eri sopimusalojen töissä. 

Kenen tai minkä asiana on kattaa se naisten ja miesten ansiotuloero, joka johtuu siitä – kuten kärjistäen on sanottu – ”kuka hakee lapset päivähoidosta”?  Vaikuttaako asiaan tai saako siihen vaikuttaa se, millainen oikeus ja mahdollisuus perheillä on valita? Millainen perhetyöuudistus tarvittaisiin?

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: palkka, ansiotulo, tuloerot, tasa-arvo, segregaatio, samapalkkaisuus, työehtosopimus

Palkka-avoimuus, perusteettomat palkkaerot ja samapalkkaisuus

Maanantai 1.4.2019 klo 19.36 - Leo Suomaa

Alexandra Gripenberg päiväsi 23.11.1898 kirjoituksensa Sama työ, sama palkka. Keskustelu jatkuu taas joko seuraavissa hallitusneuvotteluissa tai hallituksen ensimmäisinä kuukausina. Puheeksi tulevat oletettavasti samapalkkaisuus, palkka-avoimuus ja perusteettomat palkkaerot. Suomen hallituksilla on ollut toistakymmentä vuotta samapalkkaisuusohjelma, ja niin lienee vastakin. Palkka-avoimuudesta on tuore selvitys.

Segregaation purkaminen on työnantajapuolen suosima ratkaisu naisten ja miesten ansiotuloerojen kaventamiseksi. Sehän voi purkautua tai voidaan purkaa ilman, että työnantajien palkkamenot kasvavat. Palkansaajapuolelta on kuitenkin sanottu, että lisää rahaakin pitää tulla. Sen mukaisesti on kannatettu työ- ja virkaehtosopimusten naispalkkaeriä, joilla on korotettu pienimpiä palkkoja. Naisten ja miesten keskimääräisen palkkaeron kaventamiseksi se on kuitenkin hidas tie verrattuna siihen, että naisia olisi yhtä paljon kuin miehiä myös parhaiten palkatuissa töissä. 

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: palkka, palkkaerot, samapalkkaisuus, palkka-avoimuus, tasa-arvo

Ansiosidonnainen tuloero

Maanantai 7.1.2019 klo 9.13 - Leo Suomaa

Naisten ja miesten ansiosidonnaiset tuloerot ovat olleet vuosikymmenestä toiseen jokseenkin samansuuruiset. Suomen miesten yhteenlasketut vuotuiset palkkatulot ovat lähes 8000 miljoonaa euroa suuremmat kuin naisten yhteenlasketut tulot.  Naisten ja miesten vuotuinen palkkaero, siis noin 8000 miljoonaa euroa, on suuruusluokaltaan saman kokoinen kuin ovat esimerkiksi valtion vuotuiset tulot valmisteveroista tai opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalan vuotuiset menot.

Voiko asialle tehdä muuta kuin ihmetellä ja voivotella? Ainakin sitä voi yrittää lähestyä useammasta eri näkökulmasta.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: palkka, samapalkkaisuus, tuloero, työehtosopimus, tasa-arvo, segregaatio, työmarkkinat, perhevapaat